2011. július 4., hétfő

Transformers 3 - 154 perc minőségi epilepszia

Világos volt, hogy a második részt csak egyféleképpen lehet überelni: többet kell robbantani. Ezt Micheal Bay is tudta és ennek szellemében dolgozott. A párbeszédek végtelenül gyengék, helyettük egy-egy poénnal operál, amelyek helyenként a pszichiátriai wtf határait súrolják, de kétségkívül szórakoztatóak. Azonban ha bárkinek bármi problémája lett volna a poénokkal, karakterekkel, gondolatokkal (?) vagy mondanivalóval (?!), kárpótolja őt az elképesztően magas robbanás/játékidő mutató. 

Mielőtt nagyon belemelegednénk a homlokot horzsoló repeszekbe és mi is véres energont köhögnénk fel egy-egy kraftosabb jobbhorog után, emítést kell tennünk Rosie Huntington-Whiteley, Victoria Secret modellről, aki arcával és első sorban valószínűtlenül hosszú lábaival vizuál tuningolja a sokezer tonnányi vas háborúját.

Bay nem az amerikai sci-fi katasztrófafilmek mainstream vonalát követi, Los Angeles, New York és Washington helyett egy űrlények számára kevésbé megkapó helyszínt választott: Chicagóban randalíroztatta a zsarnokságmániás álcákat. 

A készítők szemmel láthatóan nem jöttek zavarba, amikor három darab négy másodperces snittre költöttek 2 millió dollárt, gondot jelentett viszont, hogy mit kezdjenek az emberi áldozatokkal. Mutassuk, ne mutassuk? Legyen hulla, ne legyen? Fröccsenjen vér, ne fröccsenjen? Végül egy-két szublimáló civillel, egy szem emberi koponyával és néhány sztrádán robbanó autóval (amiben nyilvánvalóan emberek égtek halálra, Isten nyugosztalja őket) skippelték a dilemmát. 

Problémát okozott még az akciófilmek kötelező "eposzi" kelléke is, a lázító beszéd. Emlékezzünk csak vissza A Függetlenség napjában Thomas J. Whitmore elnök (Bill Pullman) elcsukló hangjára! Nem volt kérdés, hogy a beszéd után mi is zokszó nélkül pattantunk volna a vadászgépekbe, hogy utána az amerikai himnuszt bömbölve rohanjunk a lézerágyúk kereszttüzébe. A TF 3-ban William Lennox ezredesnek (Josh Duhamel) csupán egy szerencsétlen feka srácot sikerült megnyernie a hárommondatos "mostmutassukmegnekik"-jével.

Ám Lennox-tól nem várhatjuk el, hogy Martin Luther King-i magasságokba emelkedjen. Őt azért szeretjük, mert jó kiállású, snájdig tiszt, akinek vagány fegyverei vannak és nem fél használni őket. Ez pedig nem jelent mást, mint még több robbanást. Bay pedig olyan megkérdőjelezhetetlen szakértelemmel égetett, villantott, robbantott el 400 millió dollárt, hogy a forgatás után Optimus és Megatron rögtön bevonultak egy cybertroni magánklinikára kivizsgáltatni magukat az epilepszia tüneteivel.

bambusz-skála besorolás: 8,39