2010. január 21., csütörtök

hírek a zúduló fos világából - értekezés

a lájkolásról

a like a nullák és egyesek közé szorított jóindulat. a facebook lehetőséget ad arra, hogy valami tetszhessen vagy semleges maradjon. bölcs döntés, hogy nincs dislike, unlike vagy hate gomb. ha nem tetszik valami, nem kell vele foglalkozni. ha tetszik valami, akkor kellemes pillanatot okozhatunk ismerősünknek azzal, hogy biztosítjuk tetszésünkről és ezzel mintegy integráljuk linkjét, posztját a facebookos hírfolyamba.

tendenciák - törzslájkolók

megfigyelhetők úgynevezett törzslájkolók. bizonyis ismerőseinken megfigyelhetjük, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel fogják lájkolni megnyilvánulásainkat, mint mások. ők az általános törzslájkolóink. ez általában a közeli barátainkról mondható el. lájkjaik csupán megóvnak minket az egyébként "csupaszon" maradó posztoktól.

a törzslájkolók másik csoportját az úgynevezett szar arcok, vagy piócalájkolók alkotják. ők azok, akiket muszájból, véletlenül vagy kínos helyzetek elkerülése végett igazoltunk vissza annak idején. most pedig konstatáljuk, hogy bármit csinálhatunk, az tetszeni fog neki és tőle akkor is özönlenek a lájkok, ha a mein kampfból idézgetünk.

tendenciák - alkalmi lájkolók

megkülönböztethetjük a specifikus lájkolókat a flörtlájkolóktól. előbbi csoport csak akkor fog lájkolni, ha valami olyat csináltál, ami neki tényleg sokat jelent vagy kivételesen tényleg viccesnek tartja posztunkat. ezek a lájkok a legőszintébbek és a legértékesebbek, hiszen nem piócalájkolótól érkezett és nem is a lojális barátoktól, hanem egy hidegvérű ismerőstől meritokratikus alapon, hiszen teljesítmény alapján kaptuk. értéke nem inflálódik. büszkék lehetünk rá, megveregethetjük vállunkat.

a másik csoport a flörtlájkolók csoportja. ilyet az ellenkező neműektől várhatunk. pusztán félénkségükből fakad, hogy csak alkalmanként lájkolják aktivitásunkat. igaz, az okosabb flörtlájkolók nem csupán félénkségből fukarkodnak a lájkokkal, hanem tartanak azok elértéktelenedésétől is. lépésüktől azt várják, hogy lájkjuk nyomán profilukra kattintunk és megnézzük legújabb bikinis, partis, nyaralós képeiket és belénk hasít a felismerés "anyáás, ez az Ica nem volt mindig ilyen jó nőőő! küldeni kéne neki egy privit!"

tendenciák - lájkpaktumok

lájkpaktumot köthetünk akárkivel. két féle lájkpaktumot különböztetünk meg a tudomány mai állása szerint. van az írott paktum és az íratlan. előbbit inkább a kétségbeesés szüli. ha napokig lájkínségben szenvedünk, megrettenünk, hogy "hö!... má' nem vagyok jó fej?! még a Jocó se lájkolt vagy két napja". ekkor gondolunk egy merészet és írunk egyik közeli ismerősünknek, akiben megbízunk és megegyezünk vele, hogy egy darabig egymás minden megnyilvánulását lájkolni fogjuk.

az íratlan lájkpaktumok kialakulnak. egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy van egy-két ember, akikekkel kölcsönösen lájkoljuk egymás dolgait - mindet. ez egy idő után kötelességérzetet szül és már csak azért is lájkolni fogjunk.