2011. december 17., szombat

Recesszió a Facebookon is

Egyre kevesebb a munkahely, egyre kevesebb a pénz, egyre bizonytalanabb a gazdasági helyzet itthon. A bambuszblog szerkesztősége az aggasztó tendenciát immár a Facebookon is észrevette. Hogy ez miben nyilvánul meg?

Kevesebb poszt, kevesebb komment, kevesebb like. A facebookos középosztály sínyli meg leginkább a válság begyűrűzését.

2011 előtt könnyű volt like-okat szerezni, mindeki természetesnek vette, hogy szinte bármilyen posztjára több, mint tíz like érkezik, ez azonban az utóbbi időben megváltozott. A legjobb posztok is alig hoznak valamit a konyhára. Ma már háromszor-négyszer többet kell dolgoznunk fele annyi like-ért, mint pl. két éve. Nehéz ezt megemészteni és bizony rányomja a bélyegét a posztolási hajlandóságra, a facebookos munkamorálra. A 2000-es évek végén még egy-egy linkkel is sok (15-20) like-ot lehetett szerezni játszi könnyedséggel. Ma már csak elvétve látni sikeres linkeket.

A szöveges posztok még többé-kevésbé működnek, azonban érezhető, hogy erősen romlik a hatékonyságuk.

A facebookos alsó osztály nem sokat vesz észre a romló tendenciából, hiszen ez a réteg mindig is borzasztóan kevés like-ból tengődött. A felső osztály pedig, ahogy az lenni szokott, a válságból is profitál, így óriási szakadék kezd kialakulni a felső- és a lecsúszó középosztály között. A felső tízereznek (fan page-k, sztárok, 1000+ ismerőssel rendelkező jóarcok) egyre könnyebb a helyzete. Akár egy-egy jó profilképpel is könnyen szereznek száznál is több like-t. Ez pedig óriási feszültséget szül a középosztály, a becsületesen posztoló középosztálybeliek körében.

Vannak ugyan, akik a posztok gyakoriságát növelik, azonban ez felaprózza az erejüket, kreativitásukat és presztizsüket.

Reméljük, hogy az illetékesek (Mark), még időben észbe kapnak és a közteherviselés jegyében a like-ok újraelosztását kezdeményezik. Azonban az érdemtelenül felemelkedő like-oligarchák hatalma egyre nő, s minél később lépnek fel ez ellen, annál nehezebb dolgunk lesz.