2012. március 6., kedd

Úgymond

Elsősorban a valóságshow-celebekre és sportolókra jellemző, hogy nyilatkozataikban előszeretettel használják az "úgymond" és az "idézőjelbe'" töltelékszavakat. A bambuszblog elmélete szerint ez szegényes és bizonytalan szókincsüknek köszönhető: nem tudják, hogy jól használnak-e egy-egy kifejezést és ezért a biztonság kedvéért a tőmondatok végére tűzik a fentiek valamelyikét. Példák kommentekkel...

"Most Veronikával összeköltöztünk... úgymond" - A mondat első felét ("Most Veronikával") még minden komolyabb megingás nélkül el tudta mondani, az összeköltöztünknél viszont elbizonytalanodott, hogy most ez a szó következik-e, mert már elfelejtette a mondat első felét. Ezért biztos, ami biztos a végére még odaragasztott egy jó öreg úgymondot.

"A csapat úgy érzem-hálistennek most már... idézőjelbe' nagyon jól összeért az alapozás során..." - Több edzőjétől hallotta már az "összeért" kifejezést, de még nem tudja biztosan, hogy és mikor érdemes használni. Megnyugtatta egy jó, közbeiktatott idézőjelbe'.

"Az új albumomban Majka nagyon sokat segített... Mindig számíthattam rá... úgymond" - Nem érezte biztosnak, hogy a második mondat az első kiegészítése: ugyan azt jelenti-e, tovább árnyalja-e az első tőmondatot, ezért hát az "úgymond".

"A labdát hálisten' sikerült jól átvenni. Akkor megláttam a Tibit, ahogy úgymond rohan a kapu felé... Úgy érzem  jól passzoltam, ő pedig kilőtte a balfelsőt... idézőjelbe'." - A sok "úgy érezem" és "hálistennek" közé beékelődő szavak már kicsit idegenek számára, ezért jobbnak látta úgymonddal és idézőjelbevel szelídíteni.

"Kiskunjászhadházföldpatakon haknizás közben találkoztam egy fogyatékos kislánnyal... teljesen meghatódtam... idézőjelbe'" - Az előző példákból tudjuk, hogy a töltelék szavak használatát ártatlan jó szándék vezeti, azonban itt egy kiváló példa, amikor rosszul sül el. Mivel celebünk nem biztos benne, hogy mit jelent "meghatódni", reflexből utánacsap egy idézőjelbét, azonban így megváltozik a jelentés. Egy olyan prémium értelmiséginek, mint a bambuszblog főszerkesztője, ez már úgy csapódik le, hogy a celeb lement vidékre, és hülyére röhögte magát a "parasztfalvi fogyin". Ilyen esetekre ajánljuk a celebeknek, hogy használjanak inkább úgymondot, mert az nem változtatja ellentettjére mondandójuk jelentését.

"A dopping vizsgálat jól sikerült... idézőjelbe'" - Újabb szarvashiba. Ez is egy olyan mondat, amikor az úgymonddal jobban jött volna ki a buliból, így ugyanis a jelentés erre változott: "Gyúró Joci bá megint kikeverte meccs előtt a >>győzni-fogunk-turmixot<<, de sajna most résen volt WADA".

"Fecó nagyon keményen meg***ta Annamarit... idézőjelbe'" - Az utolsó példaidézetet nem magyarázzuk meg. Várjuk olvasóink magyarázatait, hogy vajon mit is akart ezzel mondani az idézet gazdája?

A bambuszblog nem ítélkezik a celebek és sportolók fölött, hiszen főszerkesztőnk is rendszeresen választja a kikapcsolódás általuk nyújtott módjait. A poszt üzenete, hogy két mentőövüket (úgymond és idézőjelbe') igyekezzenek megfontoltan használni... idézőjelbe'.

Az idézeteket a fantázia szülte, és kissé elnagyoltak, rosszindulatúak. Egyetlen céljuk a gyors és hatékony szemléltetés.