2011. május 18., szerda

Bicikli, Budapest: szeretem

Télen csak néhány beöltözött futár és a "zöldek" fagyoskodnak biciklin. Előbbieket sajnáljuk, utóbbiakra az "aki hülye..." bölcselet érvényes. Azonban ahogy kitavaszodik és melegszik az idő, tömegesen jelennek meg a biciklisták. A bambuszblog kategorizálásra érdemesnek találta a témát.

futár - klasszik

Elite expressz, Hajtás pajtás, Herce-hurca, egyre megy. A klasszik futárarc tetovált, rövidnadrágja alatt biciklis cicanadrág fedi szálkás vádliját, állán szakáll, amelynek tövéről egyenletes időközönként izzadságcseppek indulnak. A futár cigizik és sört vedel, de csak megszokásból és elsősorban azért, hogy a munkába igyekvőknek zebraátérésnyi időre rejtvényt adjanak fel: mégis hogy bír egész nap tekerni, ha ennyit bagózik?

tempó: 45 km/h
habitus, jellemzők: helyenként mindent leszarós, néha mindenen vízfelkapós, néha felvágós
életkor: 20-45


futár - megélhetési

Az első nap még lelkes. Úgy gondolja, hogy ha 8 évesen szeretett a kihalt utcában biciklizni, akkor futárnak lenni biztos nagy fun. A második naptól már minden megtett méter kínkeserves. Fáj a segg, fáj a comb, a vádlit pedig már nem is érzi. Pusztán a fizikai munkát látja benne. Fején gyermekkori sisakja, lábán háromnegyedes halásznadrág, zokni és szandál, arcán izzadság, de nem olyan styleban csorog, mint a klasszik futárokon, inkább csapzott, szánni való benyomást kelt.

tempó: nap elején: 29 km/h nap végén: 11 km/h
habitus, jellemzők: megalkuvó, középszerű, mégis tiszteletre méltó
életkor: 30-48


értelmiségi, idősödő anyuka

Hosszú, bő, lenge szoknya, hasonlóan nagy világos lenge inggel, amin nem látszik egyből a sportfolt. A sportra ugyanis büszkék vagyunk, de amikor elkerekezünk egy "1977-ben magyar-orosz szakon végzett anyaként hogyan kezeljük az információs társadalomban cseperedő gyermekünket, mennyire álljunk szarkasztikusan a magyar politikai helyzethez, illetve milyen bort igyunk esténként, amikor ÉS-t és Spirót olvasunk" konferenciára, a sportfoltot már nem szívesen vállaljuk.

tempó: 12 km/h
habitus, jellemzők: látszatra öntudatos, valójában retteg a forgalomtól
életkor: 45-60

bmx-es suhanc

Csődnadrág, 30 cm magas bringa. Emós bandázás a Gödörnél. Néha húz egyet a másfél literes műanyag palackban mixelt vébékából, majd bemutat egy rosszul kivitelezett trükköt, ami pont arra elég, hogy a haverok kiröhögjék, ő elessen, de imponáljon az emós, lyuggatott képű kislánynak, aki komoly harcokat vívott édesanyjával, hogy csak miatta bent maradhasson a városban és az utolsó metróval mehessen haza kültelekre.

tempó: 3-14 km/h
habitus, jellemzők: hormonmeghajtású, jovális pöcs
életkor: 12-18

fixis jócsaj

Ujjatlan felső (nem top!), simulós farmerszerű anyagból készített nadrág, topán vagy egyszerű vászoncipő. A Jelenben és a Szimplában megtanulta a pózer ismerősöktől, hogy a fixi a menő. Sokat bajlódott és vagy százszor elesett, mire megtanulta használni, de egy pillanatra sem ingott meg, mert mindvégig tudta, hogy a fixis jócsajok kasztjába tartozni zsírcsászárság. Most már csillagtetkó is van a könyökén, tarkóját pedig olyan jel díszíti, ami annyira egyedi, hogy még ő sem ismeri. Ezért és azért, mert sokan megnézik őt és bringáját is, amikor átgurul a Gödör menő oldalán (nem az Erzsébet tér felőli, lelakott bmx-es oldal, hanem a másik) a fixis jócsajokra jellemző felsőbbrenűdség tudat csillog a szemében.

tempó: 23 km/h
habitus, jellemzők: magabiztosság, esetenként vakmerőség, azonban az első rázósabb helyzetnél remegős-sírós hiszti
életkor: 18-27

pózer fixis

Az a srác, aki a Jelenben megtetszett a fixis jócsajnak és kiokította, hogy mi fán terem a fixis életérzés. Tulajdonképpen annyira nem is szeret bringzáni, de mivel jött a fixi hype és ő már csak olyan hype-os srác, ezért tudta, hogy nincs mit tenni: hát fixisnek állt. Egy pillanatig sem kérdés, hogy a háta Bagaboo táska alatt izzad. Arca borostás, esetleg szemüveges is. Haja épp úgy rendezetlen, ahogy a fixis jócsajoknak tetszik. Elsősorban romkocsmákba, egyetemre és színházba jár biciklivel.

tempó (amikor látják-amikor nem látják): 42-14 km/h
habitus, jellemzők: elkényeztetett alternatív, de nem kispálosan, értelmiségi, világjáró
életkor: 20-27

"paraszt kergető - the new generation"-s jócsaj 


Sokkal lengébben öltözik, mint a fixis jócsajok, de annyira nem veszi hippire, mint az idősödő értelmiségi anyukák. A fényviszonyoktól függően vagy kiengedett hajkoronája tetején vagy szeme előtt viseli enyhén szögletes napszemüvegét. A magas, puha ülés és a kényelmes kormány sajátos elmeállapotba juttatja, mintegy kívül helyezkedik a város forgatagán. Amint elindul a biciklivel, egy francia művészfilm főhősnőjének képzeli magát. Ezt az sem zavarja meg, ha egy kasznin szikrázó melós Ladából versengve licitálnak egymásra a vörkerek: ki milyen módon elégítené ki a hölggyel szexuális vágyait. A fixis jócsaj tudatosságával ellentétben ő csak érzi magáról, hogy jó csaj, de ebbe nem fektetett nagy energiákat és nem a becsvágy hajtja.

tempó: 17 km/h
habitus, jellemzők: elvarázsolt, néhány centivel a föld fölött bicózik, következetlen
életkor: 22-33


a déhás


Fullface bukó, térdvédő, könyökvédő, kesztyű, aztán irány a fogas. A haverokkal befoglalja a vagon nagy placcát, és nyugodtan várja, hogy felérjenek a "gerincre". A legjobb, ha kicsit az esős az idő, így igazán gladiátornak érezheti magát. "Hátha ma szerzek végre egy olyan sebhelyet, amilyen a Janinak van..." Rááll az erdei ösvényre és indulhat az őrület. Félmillió forinton dörög le a lejtőn, miközben az agyát és az ereit elönti az adrenalin. Minden gallyreccsenés, minden felbukkanó szikla, minden utolsó pillanatban beadott manőver tovább pumpálja az élvezetet. De fájdalom, mégiscsak a hangyafasznyi budai dombokról van szó: az orgazmus előtt lassul a lejtő, fogy a lendület, és hősünk máris a Budagyöngye mellett találja magát, ahogy néhány harcostársával kényelmesen csorog a bicikliúton. Azonban a városi halandók nem tudják, mi történt "a hegyen", így köztük még mindig meg van az illúzió: "mi vagyunk Buda két keréken száguldó harcosai".

a profi

Számra a város csak utazóvendég. Az izzadság jóbarát, a biciklis dressz bőr. Nem lát mást, csak az utat. Agyában számok, részidők, a tökéletes mozdulatok ismétlődnek. Fejben már a versenyen robotol. Körülötte a peloton - még 200 ugyanolyan biciklis teker, rádión utasításokat kap a csapatfőnöktől. Zsebeiben sűrített
szénhidrát, vázán kulcsatartó, benne bonyolult összetételű limonádénak tűnő folyadék, amit ha átlag ember iszik meg, egy álló hétig sprintel és utána mielőtt megállhatna, végelgyengülésben meghal, de ő úgy issza, mint a vizet. Nem a divat, nem a pózolás, nem az ellenkező nem motiválja, csak a dicsőség. Állandó ellensége az a 3000 km, amit ki tűzött maga elé: "ha teljesítem, csúcsformába kerülök".

tempó: 50 km/h (túlzás)
habitus: sportoló, profi, semmi más
életkor: 23-34

(Akik kimaradtak: dh-sok, és sokan mások.)