2010. június 2., szerda

filmélmény: nindzsagyilkos

még az elején le kell szögeznünk, hogy a cím ellenére nem vígjátékról van szó. ettől még számos jelenet mosolyt csalhat az arcunkra, de nem feltétlenül ott, ahol a készítők poént szúrtak a szövegkönyvbe.

a film megtekintése előtt komoly fejtörést okozhat a cím: akkor most egy gyilkos nindzsáról van szó? vagy egy gyilkosról, aki nindzsákat öl? a kínzó talányon rágódva észre sem vesszük, hogy elkezdődött a film, és már az első öt percben annyi vér csorog le monitorunkon/a mozivásznon, mint egy marhafeldolgozóüzem jobb napján az elvezető csatornákban.

a gyakori flashbackekből megtudhatjuk, hogy főszereplőnk, Riazo egy meg nem nevezett távolkeleti kolostorban cseperedett tökéletes gyilkológépezetté. mestere, Ozuno, a nyugati civilizáció nevelési szokásait sutba dobva sajátos módszerekkel dolgozott a csöpségekkel. alkalmanként szó szerint próbált embert faragni a nebulókból. erre kiváló példa, amikor egy gyakorlás során Riazo vesztesen hagyja el a tatamit, mire mestere nemes egyszerűséggel lyukat üt a hasába, majd a nyílt hassal szenvedő tanoncot magára hagyja és azt a feladatot adja neki, hogy próbálja meg túlélni az éjszakát... 

hasonló esetek sora és egy tragédiába fulladó szerelmi szál Riazót arra késztetik, hogy rendje ellen forduljon: ő lesz a nindzsagyilkos. a történet berlinben folytatódik. Riazo és ellenfeleinek haraca nyomán nagyjából hétezer gallon vér ömlik a német főváros utcáira és raktárépületeire.

az egész világot behálózó nindzshálózatot végül sikerül felszámolni. kb. hatvan katonai hummer és ötszáz kommandós tör be a sokezer éves kolostorba, hogy a film utolsó tíz percében zavarbaejtő mennyiségű ólommal tömje ki a nindzsákat. eközben Riazo egy lángoló teremben méri össze erejét régi mesterével, és - mint ahogy az ilyenkor lenni szokott - többször majdnem meghal, de végül mégsem!

amit a filmből megtudhattunk a nindzsákról: 
- jól látnak a sötétben
- nagyon-nagyon jól látnak a sötétben, és ha a sors úgy hozza, harcolni is tudnak sötétben
- meglepően gyorsan regenerálódnak, és a napi 15-20 literes vérveszteség nem ad okot aggodalomra
- olyan erősen tudják dobni a dobócsillagot, hogy az bizony átmegy a kommandósok golyóállómellényén(!)
- jól bírják a fájdalmat 
- ügyesen szaltóznak bunyó közben
- meglehetősen jó az állóképességük
- ha ez eddig nem lett volna egyértelmű: kifejezetten jól látnak a sötétben

bambusz-skála besorolás: 3,69+1 (plusz egy, mert elhangzik a filmben, hogy "ha lekésed az adóbevallásod az nagy baj, ez kurva nagy gáz!")